Η ελληνίδα αγρότισσα: Παρουσίαση πανελλαδικής έρευνας

Παρουσίαση της έρευνας για την Ελληνίδα Αγρότισσα

zagorinnews, Δελτίο Τύπου, Εκδηλώσεις

Παρουσίαση έρευνας για την Ελληνίδα Αγρότισσα στη περιοχή του παλαιότερου με διαρκή λειτουργία Αγροτικού Συνεταιρισμού

Από τον τόπο που άντρες και γυναίκες ασχολούνται με τα μήλα, τα πασίγνωστα ΖΑΓΟΡΙΝ, ξεκίνησε η πρώτη πανελλαδική έρευνα για την Ελληνίδα Αγρότισσα τον Αύγουστο του 2017. Στη πανέμορφη Ζαγορά, στο Ανατολικό Πήλιο, παρουσιάστηκαν επίσης και για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της ενδιαφέρουσας έρευνας, την Παρασκευή 13 Απριλίου 2018.

Κατά τα έτη 2017 – 2018, η Γενική Γραμματεία Ισότητας εκπόνησε επιστημονική μελέτη με θέμα «Η ελληνίδα αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο». Την έρευνα υλοποίησε ως Επιστημονικά Υπεύθυνη, η κα. Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία είχε την ευθύνη Σχεδιασμού και Συγγραφής της Μελέτης, με τη συμβολή της Ξανθίππης Φουλίδη, Μεταδιδακτορικής Ερευνήτριας Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συνέβαλε μια δωδεκαμελής ερευνητική ομάδα, επιστημόνισσες/επιστήμονες – συνεργάτριες/συνεργάτες και πλήθος εθελοντριών/εθελοντών.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, 102 ετών φέτος,  συνεργάστηκε με την Γενική Γραμματεία για την εκδήλωση της παρουσίασης των επιστημονικών αποτελεσμάτων. Παράλληλα με πρότασή του εντάχθηκαν στη δράση, ως συνεργαζόμενοι φορείς της διοργάνωσης όλοι οι συλλογικοί σχηματισμοί της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και η ίδια η δημοτική αρχή.  Αναλυτικότερα την εκδήλωση υποστήριξαν, εκτός του Δήμου, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Πουρίου και Μακρυράχης, η Ένωση Γυναικών Ζαγοράς, ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, η Ομάδα Γυναικών του Α.Σ. Ανηλίου, η Α.Μ.Κ.Ε. Γυναικών Τσαγκαράδας «Αλθαία», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγοράς «Γιάνης Κορδάτος», οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μακρυράχης, Πουρίου, Ανηλίου, Αγίου Δημητρίου, Μουρεσίου, Ξουρυχτίου, ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Όμιλος Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου «Φιλύρα», ο Αθλητικός Όμιλος Ζαγοράς «Κένταυρος», ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ανατολικού Πηλίου, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ζαγοράς, ο Τουριστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Επαγγελματιών Τσαγκαράδας, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ζαγοράς «Ξένιος Ζεύς» και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου.

«Σκοπός αυτής της πρωτόγνωρης συνεργασίας, είναι να συμβολίσουμε, για άλλη μια φορά και έντονα, την άποψη ότι μόνο μέσω του συνεργατισμού θα κάνουμε ένα σίγουρο βήμα εμπρός σαν κοινωνία, τοπικά αλλά και ευρύτερα» ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία του σχετικά ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Αντώνιος Λάσκος.

Μια άλλη πτυχή ήταν ότι στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση συνεταιριστικών προϊόντων του Νομού Μαγνησίας. Στην έκθεση, ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς προσκάλεσε να συμμετάσχουν όλες οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις που διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα αλλά και Κοιν.Σ.Επ. της Μαγνησίας που σχετίζονται άμεσα με την αγροτική παραγωγή είτε πρωτογενώς , είτε δευτερογενώς. Την πρόσκληση για την έκθεση αποδέχθηκαν και παραβρέθηκαν, ο Αγροτικός Παραγωγικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου «η Δήμητρα» με τα ομώνυμα  προϊόντα Οίνου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων με ελαιοκομικά προϊόντα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Βόλου,  ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, η Ομάδα Γυναικών του Α.Σ. Ανηλίου «Ανηλιώτικα τα Αλλιώτικα», ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πορταριάς, ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ιωλκού «Το Ρόδι», ο Αγροτουριστικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Σκοπέλου «Η Γλωσσιώτισσα», ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βυζίτσας, η Κοιν. Σ. Επ. «Ευ Συν» και η Κοιν. Σ.Επ. «Φυλώ» με προϊόντα καθαρισμού από λάδι ελιάς. Στον χώρο της έκθεσης προφανώς υπήρχαν και τα Π.Ο.Π. μήλα ΖAGORIN, αλλά και το Πετιμέζι ZAGORIN από Φιρίκια Π.Ο.Π Πηλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που παράγεται από στα εργαστήρια του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

«Για εμάς, που πιστεύουμε ότι ο Συνεργατισμός είναι το όχημα ανάπτυξης του πρωτογενή τουλάχιστον τομέα στη πατρίδα μας , κρίθηκε απαραίτητο στη σημερινή εκδήλωση να είναι παρόντα τα παραγωγικά συνεταιριστικά σχήματα του Νομού μας, είτε είναι αμιγώς γυναικεία είτε μεικτά», ανέφερε η Αντιπρόεδρος του ΖΑΓΟΡΙΝ, όπως προτιμούν να αναφέρουν οι περισσότεροι τον Α.Σ. Ζαγοράς – Πηλίου, Δέσποινα Βαρούτα, η οποία συντόνισε τη διαδικασία.

Χαιρετισμό απεύθυναν κατά σειρά: Ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης που αναφέρθηκε στον πολλαπλό ρόλο της αγρότισσας, η Υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου που ανέφερε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τις αγρότισσες και συνάντησε εκπροσώπους των παρόντων συνεταιριστικών σχημάτων με το πέρας της εκδήλωσης, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλειος Χατζόπουλος ο οποίος ανέφερε την έντονη συνεταιριστική παράδοση της Μαγνησίας, η αρμόδια Δημοτική Σύμβουλος Γεωργία Χριστοδούλου, η οποία αναφορά έκανε για τις γυναικείες διεκδικήσεις και για δράσεις του Δήμου ως προς την ισότητα και εκπρόσωποι των αμιγώς γυναικείων φορέων της περιοχής, όπως η Ένωση Γυναικών Ζαγοράς, η Ομάδα Γυναικών του Α.Σ. Ανηλίου, η Α.Μ.Κ.Ε. Γυναικών Τσαγκαράδας «Αλθαία» και ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ο πρώτος Γυναικείος Συνεταιρισμός στον Νομό Μαγνησίας. Χαιρετισμό είχαν αποστείλει ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και η Περιφερειακή Σύμβουλος και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Τον κεντρικό χαιρετισμό της ημέρας με ειδική αναφορά στην έρευνα και τα αποτελέσματά της έκανε η Γενική Γραμματέας Ισότητας, κυρία Φωτεινή Κούβελα, την οποία μάλιστα ευχαρίστησαν δεόντως οι άνθρωποι του αιωνόβιου Συνεταιρισμού Ζαγοράς για την μεγάλη τιμή που έκανε στον τόπο τους και την Οργάνωσή τους.

Έπειτα τον λόγο έλαβε η κεντρική ομιλήτρια της ημέρας και επιστημονικά υπεύθυνη της Έρευνας, κυρία Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η ερευνήτρια ανέδειξε σημαντικές πτυχές της ερευνητικής διαδικασίας, της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε και τα τελικά αποτελέσματα, παρουσιάζοντας παράλληλα δέσμη προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς που ασκούν κρατική διοίκηση. Οι περισσότερες προτάσεις ήταν από τις ίδιες της αγρότισσες που συμμετείχαν στην έρευνα. Σημαντικότερα αποτελέσματα, το ικανοποιητικότατο επίπεδο μόρφωσης που παρατηρείται γενικότερα στους αγρότες τα τελευταία χρόνια, το πολύ μεγάλο ποσοστό ελληνίδων αγροτισσών που χειρίζεται υπολογιστή και το αρκετά μεγάλο ποσοστό γυναικών που είναι ιδιοκτήτριες αγροτικής γης, αντίθετα με το σύνηθες στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον άξονα των αρνητικών αποτελεσμάτων για τη θέση της ελληνίδας αγρότισσας, είναι το ποσοστό ανασφάλιστων αγροτισσών σε σχέση με το αντίστοιχο των ανδρών που είναι χαμηλότερο.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη κοινωνία αλλά και  ως φορέας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου πρωτοστατεί σε τέτοιου είδους δράσεις που ανεβάζουν το πνευματικό επίπεδο, κατά συνέπεια και το βιοτικό, των κατοίκων της περιοχής αλλά και ευρύτερα.