Το Δίτομο Λεύκωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το δίτομο λεύκωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

zagorinnews, Δραστηριότητες

Με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας έκλεισε τις δράσεις του για το 2017 ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς. Το δίτομο έργο για τα 100 χρόνια της Οργάνωσης δόθηκε στα χέρια του κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου.

 Επίσκεψη από αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που είναι γνωστός από το εμπορικό σήμα ΖΑΓΟΡΙΝ, δέχθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2017 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.

Βασικός σκοπός της συνάντησης, ήταν η δωρεά του δίτομου λευκώματος «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ 1916 – 2016, ένας αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα, η ιστορία, οι συνεταιριστικές αξίες και ο πολιτισμός της αγροτικής παραγωγής» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Συνεταιρισμό. Συγγραφείς του έργου είναι ο Αλέξανδρος Καπανιάρης και ο Διονύσιος Βαλασσάς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άλλωστε, προλογίζει το έργο.

Η αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού αποτελούνταν από τον Πρόεδρο της Οργάνωσης, κύριο Αντώνιο Λάσκο, τον Γενικό Διευθυντή, κύριο Διονύσιο Βαλασσά και τον Αλέξανδρο Καπανιάρη, επιστημονικό υπεύθυνο του συνόλου των δράσεων και εκδηλώσεων που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται με αφορμή τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας της Οργάνωσης. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ.κ. Ιγνάτιος, ο οποίος υποστήριξε πληθώρα δράσεων της Οργάνωσης, με αφορμή τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας, στα πλαίσια της θεματικής διετίας του φορέα πολιτισμού Μαγνήτων Κιβωτός «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων». Η συνάντηση διήρκησε περισσότερο από μισή  ώρα.

Ο Πρόεδρος, συνεχάρη τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού και τους συγγραφείς για τη κορυφαία παρακαταθήκη που δημιουργείται με το δίτομο λεύκωμα το οποίο συνοδεύεται σε ειδική κασετίνα από το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Συνεταιρισμού «με τα τσαπιά και με τα θ’κέλια», σκηνοθεσίας Γιώργου Λάγδαρη. Παράλληλα αναπτύχθηκε διάλογος για τις σχεδιαζόμενες δράσεις του Συνεταιρισμού για τις οποίες ο κύριος Παυλόπουλος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η δημιουργία του ψηφιακού ιστορικού αρχείου του Συνεταιρισμού που θεωρείται και σκέλος του κεντρικού σχεδιασμού για δημιουργία μουσείου μήλου στη Ζαγορά, αποτέλεσε αντικείμενο της συζήτησης του Προέδρου με την αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού. Η διεκπεραίωση των δράσεων  για τη συγκρότηση του ψηφιακού ιστορικού αρχείου απασχόλησε θετικά τον κύριο Παυλόπουλο.

Παράλληλα συζητήθηκε η υποβολή υποψηφιότητας του δίτομου έργου με το οπτικοακουστικό υλικό, ως σύνολο, στην Ακαδημία Αθηνών προς βράβευση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον σχεδιασμό του Συνεταιρισμού για υποβολή υποψηφιότητας καταχώρησης της Οργάνωσης σε επίπεδο «καλών πρακτικών» στο διεθνή κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έπειτα και από την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού για καταχώρηση του Συνεταιρισμού στον αντίστοιχο εθνικό κατάλογο . O Πρόεδρος μάλιστα, ανέλυσε στην αντιπροσωπεία τις συνθήκες που επικρατούν στον διεθνή φορέα.

Το τελευταίο σημείο της συζήτησης ήταν η πιθανότητα της προσωπικής παρουσίας του Προέδρου σε σχεδιαζόμενη εκδήλωση παρουσίασης του δίτομου έργου, του ντοκιμαντέρ και των μουσικών συνθέσεων του Ανδρέα Κατσιγιάννη που κυκλοφορούν στο έργο “EUPHORIA”  και χρησιμοποιήθηκαν ως «soundtrack» για την ταινία, στα τέλη της Άνοιξης στην Αθήνα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι ο Συνεταιρισμός εξετάζει το ενδεχόμενο αντίστοιχης εκδήλωσης και στη πόλη του Βόλου, έπειτα από την επιτυχημένη εκδήλωση πρώτης παρουσίασης στη Ζαγορά.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, δήλωσε στους παριστάμενους, ότι διατηρεί θετικότατες εντυπώσεις από την επίσκεψή του στη Ζαγορά τον Σεπτέμβριο του 2016 κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου που είχε διοργανωθεί με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων διαρκούς λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε αφού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφέρθηκαν τα δώρα της πηλιορείτικης γης, όπως Π.Ο.Π. Φιρίκια Πηλίου, Π.Ο.Π. μήλα Ζαγοράς Πηλίου και Κάστανα Πηλίου, του Συνεταιρισμού Ζαγοράς.