Ο Α.Σ. Ζαγοράς Πηλίου στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο Συνεταιρισμός μας στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

zagorin news, Δραστηριότητες

O Πρόεδρος ενημερώθηκε για τις προθέσεις ίδρυσης Μουσείου Μήλου και Αγροτικής Παραγωγής στη Ζαγορά.

Τον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη 20.11.2018 αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, ευρύτερα γνωστού από το εμπορικό σήμα ZAGORIN, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Αντώνη Λάσκο, την Αντιπρόεδρο Δέσποινα Βαρούτα και τον Πολίτη Αντώνη, εργαζόμενο στον Συνεταιρισμό. Σκοπός της επίσκεψης, ήταν η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις γενικότερες δράσεις και στόχους του Συνεταιρισμού που αφορούν την ενίσχυση του πολιτιστικού αποθέματος που δημιουργείται ταυτόχρονα με τη καλλιεργητική και εμπορική δραστηριότητα της Οργάνωσης. Η Διοίκηση του Συνεταιρισμού, με δράσεις που στρατηγικά επιλέγονται, αναδεικνύει έντονα το γεγονός ότι η ιστορική συνεταιριστική επιχείρηση, αποτελεί έναν δυναμικά εξελισσόμενο πολιτιστικό πυρήνα της κοινωνίας, παρότι η κύρια δραστηριότητά της είναι η εμπορία των φημισμένων για τη γεύση τους μήλων Zαγοράς Πηλίου αλλά και άλλων φρούτων και καρπών όπως είναι τα αχλάδια, τα κάστανα, τα κεράσια και τα ακτινίδια. Κυρίαρχο, διαχρονικό στοιχείο αυτής της πολιτιστικής ανάπτυξης που εξελίσσεται ταυτόχρονα με την δραστηριότητα των παραγωγών και της οργάνωσής τους, είναι η ευρεία συλλογικότητα που εκφράζεται από τον Συνεταιρισμό Ζαγοράς, καθώς το 99% των αγροτών στην Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς είναι μέλη του και σε αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται και ο αριθμός των εργαζομένων της Οργάνωσης, που είναι κάτοικοι στη περιοχή.

Το κύριο ζήτημα για το οποίο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος είναι η προσπάθεια του Συνεταιρισμού για ίδρυση και λειτουργία σύγχρονου Μουσείου Μήλου και Αγροτικής Παραγωγής στη Ζαγορά. Σκοπός είναι, στα πλαίσια της τυπικής δράσης του Μουσείου που θα αποτελέσει πόλο έλξης των επισκεπτών της περιοχής, να δημιουργηθεί παράλληλα εκθετήριο προϊόντων αλλά και ένας χώρος εξοπλισμένος με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα στον οποίο ο Συνεταιρισμός θα διοργανώνει σεμινάρια για τους παραγωγούς – μέλη και ενημερωτικές ημερίδες για ενδιαφερόμενους για το αγροτικό – συνεταιριστικό γίγνεσθαι που θα προέρχονται από άλλες περιοχές, όπως ομάδες φοιτητών, επιστήμονες, ερευνητές, στελέχη αγροτικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και γεωτεχνικών εταιριών και φυσικά αγρότες. Στον Πρόεδρο τέθηκε επίσης το ζήτημα της διαδικασίας διερεύνησης που πραγματοποιείται, για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Ο ίδιος εξέφρασε τη ολόθερμη στήριξή του, θεωρώντας ότι αξίζει να «στεγαστεί» ο μόχθος των παραγωγών, η πορεία του ιστορικού Συνεταιρισμού, σε ένα χώρο που θα είναι προσβάσιμος στους λάτρεις της περιοχής και θα αναβαθμίσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων με τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που σχεδιάζεται να παρέχει. Ο Πρόεδρος ενημερώθηκε από την αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού και για τις υπόλοιπες δράσεις που ενισχύουν τη κατοχύρωση της παράλληλης πολιτιστικής δημιουργίας του Συνεταιρισμού, όπως είναι ο στόχος ένταξης στον διεθνή κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και οι σκέψεις για περαιτέρω ανάδειξη της έκδοσης του δίτομου έργου και του ντοκιμαντέρ που παρήγαγε ο Συνεταιρισμός και εμπεριέχουν την ιστορική του εξέλιξη αλλά και την πορεία του Συνεταιριστικού Κινήματος γενικότερα. Την έκδοση μάλιστα χαιρετίζει ο ίδιος ο Πρόεδρος και παρέστη προσωπικά στην εκδήλωση παρουσίασης στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, την οποία είχε θέσει υπό την αιγίδα του. Ο Πρόεδρος ευχήθηκε να συνεχίσει ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς τις πολυποίκιλες δραστηριότητες που αναπτύσσει και επιβεβαίωσε τη υποστήριξή του προς αυτές. Παράλληλα ανέφερε ότι οι μνήμες των ανθρώπων χαρακτηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις γεύσεις της παιδικής τους ηλικίας. Ο Συνεταιρισμός λοιπόν, συμβάλλει έντονα στη διαμόρφωση μιας συλλογικής πλέον μνήμης αισθήσεων που βασίζεται πάνω στην ίδια, μοναδική εδώ και δεκαετίες γεύση, με τα προϊόντα του, που διακινούνται σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Στον Πρόεδρο προσφέρθηκαν γευστικότατα μήλα από διάφορες ποικιλίες, όπως Π.Ο.Π. στάρκιν Ζαγοράς Πηλίου (starking delicious), Π.Ο.Π. Φιρίκια Πηλίου και Φούτζι (fuji) που είναι μια δυναμικά εξελισσόμενη ποικιλία. Η αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού πρόσφερε επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάστανα Πηλίου που διακινεί ο Συνεταιρισμός και Πετιμέζι από Π.Ο.Π Φιρίκια Πηλίου που κυκλοφορεί αποκλειστικά με το εμπορικό σήμα ZAGORIN.

Share this Post