Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου από το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέα Σπυρόπουλο

zagorinnews, Δελτίο Τύπου

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, συνοδευόμενος από τη Γραμματέα της Ν.Ε. Κιν.Αλ. Μαγνησίας Φούλη Τσιώμου, το μέλος της Κ.Π.Ε. του Κιν.Αλ. Δημήτρη Τσιμπανάκο και τα μέλη του Κινήματος, Σούλα Βακουφτσή, Νίκο Πολίτη και Βαγγέλη Πασιά, παραβρέθηκε στα γραφεία του Συνεταιρισμού, ευρύτερα γνωστού από το εμπορικό σήμα «ZAGORIN», στα πλαίσια περιοδείας του σε όλη τη χερσαία Μαγνησία και κυρίως στους περιφερειακούς Δήμους του Νομού, τη περασμένη Κυριακή 03 Απριλίου 2022.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη περιοχή του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, εκ των στενών συνεργατών του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, έκανε τη πρώτη του στάση τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, με στόχο να ενημερωθεί για θέματα του πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα στη περιοχή, των συνεταιρισμένων αγροτών αλλά και για αυτές τις στρατηγικές που ακολουθεί ο Συνεταιρισμός, οι οποίες του επιτρέπουν αυτή τη μακρά και επιτυχημένη πορεία στον χρόνο, καθώς διανύει το 106ο έτος διαρκούς λειτουργίας.

Τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, συνάντησαν εκ μέρους του Συνεταιρισμού ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ιωάννης Κράββαρης, το μέλος του Δ.Σ. Κωνσταντίνος Χρυσάφης, ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Δημήτριος Σπανός, ο Γενικός Διευθυντής Διονύσιος Βαλασσάς και ο υπεύθυνος επικοινωνίας Αντώνης Πολίτης. Αφού ανέπτυξε τις βασικές πτυχές της επίσκεψής του, ζήτησε τις απόψεις του Συνεταιρισμού για την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. συνεπικουρούμενος από τη λοιπή αντιπροσωπία του Συνεταιρισμού, έθεσε υπόψιν του κλιμακίου του Κιν.Αλ. όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη και η Οργάνωση στο σύνολό της, ιδίως από το μεγάλο κύμα ακρίβειας σε καύσιμα, υλικά συσκευασίας, ηλεκτρικό ρεύμα, αγροτικά εφόδια, ενώ οι τιμές χονδρικής πώλησης των μήλων ZAGORIN με μεγάλη θυσία διατηρούνται σταθερές. Ανέφερε επίσης και ζητήματα τοπικών υποδομών όπως το οδικό δίκτυο το οποίο βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης, με ένα εξαιρετικό έργο εν εξελίξει, ωστόσο η κατασκευαστική διαδικασία προχωρά με αργό ρυθμό.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνεταιρισμού, αφού ενημέρωσε για τη γενικότερη πορεία του Συνεταιρισμού, ιδίως κατά τη σύγχρονη εποχή και αφού ανέφερε ότι η Οργάνωση αποτελεί έναν υπερκομματικό πνεύμονα ανάπτυξης της περιοχής που όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των εξαγωγών  στην Αίγυπτο. Ενημέρωσε ότι στη παρούσα φάση παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση τους, λόγω νέου συστήματος πιστώσεων που επέβαλλε η κυβέρνηση της Αιγύπτου στους εμπόρους-εισαγωγείς της επικράτειάς της, οι οποίοι για κάθε παραγγελία θα πρέπει να λαμβάνουν έγκριση πίστωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της Αιγύπτου με τα οποία συνεργάζονται.

Ειδική αναφορά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε στην Ενεργειακή Κοινότητα ΖΑΓΟΡΙΝ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που συστάθηκε με πρωτοβουλία που έλαβε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς το 2019, εκμεταλλευόμενος το ευνοϊκό τότε νομοθετικό πλαίσιο, με σκοπό την αυτοπαραγωγή της ενέργειας που καταναλώνει στις ψυκτικές εγκαταστάσεις του. Δυστυχώς το έργο δεν έχει προχωρήσει λόγω του ότι δεν προέκυψε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο επιδότησης, ειδικά για ενεργειακές κοινότητες, όπως αναμένονταν.

Ο Αντρέας Σπυρόπουλος αφού ανέφερε ότι οι ενεργειακές κοινότητες για τους αγρότες αποτελούν μια κομβική πτυχή του πολιτικού προγράμματος της παράταξης που εκπροσωπεί, διαπίστωσε και προσωπικά τη πρότυπη λειτουργία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς και δεσμεύτηκε στην ανάπτυξη ενός ανοιχτού διαλόγου στα πλαίσια επικοινωνίας του πολιτικού του φορέα με παραγωγικούς φορείς. Έθεσε επίσης στη διάθεση της αιωνόβιας Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης τις δυνατότητες των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων για ζητήματα που αφορούν την εξέλιξή της, όπως και τα τοπικά όργανα του Κινήματος που σύντομα θα συγκροτηθούν.

Στο τέλος της επίσκεψης, από τον Συνεταιρισμό του χαρίστηκε κασετίνα με το δίτομο έργο 1200 σελίδων «Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου 1916-2016, ένας αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα» και το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Με τα τσαπιά και με τα θ’κέλια».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, σε όλη τη πορεία του διατηρεί άριστη σχέση με εκπροσώπους των πολιτικών φορέων, έχοντας ως κεντρική αρχή, ότι στον άξονα του συνεργατισμού στον αγροτικό χώρο, όλες οι πολιτικές οπτικές μπορούν να ενώνονται και οι πολιτικοί φορείς να ενισχύουν τα συνεταιριστικά εγχειρήματα που διασφαλίζουν το βιοτικό και κοινωνικό επίπεδο των παραγωγών.