«ΓΚΟΛ ΣΤΗ ΦΤΩΧΙΑ» με μήλα ΖΑΓΟΡΙΝ

zagorinnews, Δραστηριότητες

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου στήριξε δράση που διοργάνωσε το περιοδικό δρόμου «Σχεδία».

Η πλατεία Συντάγματος, το Σάββατο 16 Απριλίου, μεταμορφώθηκε σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου για να φιλοξενήσει ένα αληθινά ξεχωριστό τουρνουά. Με αυτόν τον τρόπο (πώς αλλιώς;), το περιοδικό δρόμου «σχεδίαγιόρτασε τη συμπλήρωση 15 χρόνων ζωής (2007-2022) του πρωτοποριακού πρότζεκτ κοινωνικού ποδοσφαίρου «Γκολ στη Φτώχεια» και της Εθνικής Αστέγων. Ποδοσφαιριστές ήταν όλοι εκείνοι που αγαπούν το παιχνίδι και τη ζωή. Διαιτητές ήταν οι πωλητές του περιοδικού δρόμου «σχεδία»! Η δράση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Ήταν Δευτέρα 26 Μαρτίου 2007. Είναι η ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε το πρώτο ραντεβού μιας τόσο ξεχωριστής παρέας, που από τότε έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία στον τομέα που κοινωνικού ποδοσφαίρου. Πρόκειται για την «Εθνική Αστέγων», όπως έχει γίνει πια γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  «Με μια μπάλα για μια καλυτερή ζωή» είναι ένα από τα μότο της ομάδας.  Ξεκινώντας από εκείνους τους 14 συμμετέχοντες (τόσοι συμμετείχαν σε εκείνη την πρώτη συνάντηση), όλα αυτά τα χρόνια, από τις προπονήσεις της, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν περάσει κυριολεκτικά χιλιάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως ποδοσφαιρικού ταλέντου, φύλου, φυλής.

Η ελληνική ομάδα-χώρα συμμετέχει ανελλιπώς στον κορυφαίο θεσμό κοινωνικού ποδοσφαίρου, που είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων (Homeless World Cup, homelessworldcup.org) από τη χρονιά της ίδρυσής της, το 2007. Είναι δε εκείνη που έχει κατακτήσει έξι φορές το Κύπελλο «Fair Play» («Ευ αγωνίζεσθαι»), τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη από τις 80 και πλέον χώρες που συμμετέχουν στον κορυφαίο αυτό παγκόσμιο θεσμό κοινωνικού ποδοσφαίρου. Το Δεκέμβριο του 2020, το πρωτοποριακό αυτό πρότζεκτ κοινωνικού ποδοσφαίρου βρέθηκε στην πρώτη τριάδα (2η θέση) στην κατηγορία του Κοινωνικού Ποδοσφαίρου (Football for Good) της Διεθνούς Διάσκεψης για το Ποδόσφαιρο (World Football Summit). Το 2014, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων χαρακτηρίστηκε ως «Σύμβολο Ελπίδας» («Symbol of Hope») σε ντοκιμαντέρ που της αφιέρωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), ενώ η FIFA, μέσω του διαγωνισμού «The Power of Football», τη συμπεριέλαβε στις τρεις κορυφαίες κοινωνικές πρωτοβουλίες που πλανήτη, για τους τρόπους με τους οποίους αξιοποιεί το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό εργαλείο. Πέρα από το «Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων», η ελληνική πρωτοβουλία είναι μέλος και ενός άλλου σπουδαίου διεθνούς θεσμού κοινωνικού ποδοσφαίρου, του Common Goal (www.common-goal.org).

Πέρα από την Εθνική Αστέγων, στο τουρνουά έδωσαν το παρών η Ομάδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, ομάδα αποτελούμενη από γενικούς γραμματείς της ελληνικής κυβέρνησης (και συγκεκριμένα τους Γιώργο Σταμάτη, γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Λεωνίδα Χριστόπουλο, γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Ηρακλή Μοσκώφ, ειδικό γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων), η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ο ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης ΑΘΗΝΑ 984, η ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ TARGET SPORT CLUB, αποτελούμενη και από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, ActionAid, Athens Comics Library, Solidarity Now, The Home Project, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων,  εργαζόμενοι των εταιρειών INTERSPORT και Teleperformance, όπως και οι ομάδες Πολυκράτης και ΓΣΕ Πετράλωνα, που αποτελούνται από αναγνώστες του περιοδικού δρόμου «σχεδία».

Κυνήγησαν, επί πέντε ώρες, τη «στρογγυλή θεά» για να φορτώσουν όλοι μαζί με πολλά γκολ τα δίχτυα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι αγώνες ήταν 14λεπτοι και τηρήθηκαν πιστά οι κανονισμοί που ισχύουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Το γήπεδο που θα χρησιμοποιηθεί είναι πανομοιότυπο με αυτό που χρησιμοποιείται κάθε χρόνο στις διοργανώσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων Αστέγων (με σπόντες κ.λπ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι διαιτητές των αγώνων ήταν οι πωλητές του περιοδικού δρόμου «σχεδία».

O Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς υποστήριξε τη δράση προσφέροντας δωρεάν μήλα ZAGORIN, για τους αθλητές, τους διαιτητές και άλλα στελέχη της διοργάνωσης. Η ενέργεια υποστήριξης του Συνεταιρισμού έχει διπλό συμβολισμό. Αφενός τα μήλα είναι τα φρούτα των πρωταθλητών και αφετέρου κρίθηκε σημαντικό να συνδράμει στη φιλοσοφία της δράσης για ευαισθητοποίηση του κοινού ενάντια στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό.