Παρουσίαση λέυκωμα Βόλος

Παρουσίαση λευκώματος στο Βόλο στις 23 Απριλίου

zagorinnews, Δελτίο Τύπου, Δραστηριότητες, Εκδηλώσεις

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Παρουσίαση του δίτομου έργου, «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ 1916 – 2016, Ένας αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα, Η ιστορία, Οι συνεταιριστικές αξίες και Ο πολιτισμός της αγροτικής παραγωγής», στην πόλη του Βόλου, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από όταν από όταν το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς αποφάσισε την συγγραφή βιβλίου με την ιστορία του Συνεταιρισμού και τρία περίπου χρόνια από όταν αποφάσισε υπέρ της εκπόνησης ενός άρτιου επιστημονικού σχεδιασμού δράσεων και εκδηλώσεων με αφορμή τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας του Συνεταιρισμού, που συμπληρώνονταν ακριβώς στις 27 Οκτωβρίου 2016. Ο στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός «φακέλου» παραδοτέων και μιας σειράς δράσεων που θα ανταποκρίνονταν στο υψηλό αίσθημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και συμβολής στη δημιουργία πολιτιστικού αποθέματος του Συνεταιρισμού. Η Οργάνωση, που έγινε πασίγνωστη από το εμπορικό σήμα ΖΑΓΟΡΙΝ, με την επιλογή αυτή στόχευε να τιμήσει την ιστορική της πορεία και παράλληλα να αναδείξει περισσότερο τον σύγχρονο ρόλο της καθώς πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του Νομού Μαγνησίας και από τις ισχυρότερες συνεταιριστικές οργανώσεις του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας.

Παρουσίαση λέυκωμα ΒόλοςΜία εκ των κορυφαίων δράσεων αποτελεί και το δίτομο λεύκωμα 1126 σελίδων με πλήρη αναφορά στην ιστορία του Συνεταιρισμού από το 1916 ως το 2016. Η έκδοση θα παρουσιαστεί στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Γιάνης Κορδάτος» στο συγκρότημα Παπαστράτου στη παραλία του Βόλου, στις 23 Απριλίου 2018 και ώρα 19:30. Για το έργο απασχολήθηκε μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων και ειδικών, υπό την καθοδήγηση του Δρ Αλέξανδρου Καπανιάρη και του Διονυσίου  Βαλασσά που υπογράφουν την έκδοση. Η ομάδα αποτελείται από τους Πολίτη Αντώνιο, Παναγιώτη Σαράφη, Πέτρο Βελέντζα, Ιωάννη Γκλαβάτο, Αχιλλέα Γκλαβάτο, Χαράλαμπο Ψιμόπουλο, Βασίλειο Μπιρλιράκη, Ευάγγελο Τσιάμη, Σοφία Ξυνογαλά, Βασίλειο Αγιοπετρίτη, Νικόλαο Διαμαντάκο, Εμμανουήλ Γκαγκάκη. Την καλλιτεχνική επιμέλεια ανέλαβε η  Αποστολία Παλάσκα εκ μέρους των «Γραφικών Τεχνών ΠΑΛΜΟΣ» που είχαν και την τελική επιμέλεια της εκτύπωσης. Το δίτομο έργο κοσμούν πίνακες και σκίτσα από την αγροτική καθημερινότητα της περιοχής, καλλιτεχνικής έμπνευσης του Ζαγοριανού ζωγράφου Κώστα Κομνηνού. Η έκδοση  είναι εγκιβωτισμένη σε ειδικό κουτί και συνοδεύεται επίσης από το ιστορικό ντοκιμαντέρ «με τα τσαπιά και με τα θκέλια», παραγωγής του Συνεταιρισμού και σκηνοθεσίας του Γιώργου Λάγδαρη,  που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2016 και έπειτα από κρίση είχε δύο διεθνείς συμμετοχές σε φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Λονδίνο και στο Λος Άντζελες. Το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού στήριξε σθεναρά την προσπάθεια αυτή, έχοντας τη προσδοκία ότι το σύνολο του έργου θα αποτελέσει εφαλτήριο για τις νέες γενιές συνεταιριστών ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και οδηγό τους, καθώς η ιστορία μπορεί να είναι δίδαγμα για το μέλλον. Για την προσπάθεια ήταν ενήμερη και η Γενική Συνέλευση των μελών που υποστήριξαν το σύνολο των δράσεων.

Το έργο αποτελεί ένα σύγχρονο επιστημονικό πόνημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανώτερου επιπέδου εκπαιδευτικά προγράμματα φορέων και σε προγράμματα σπουδών σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι ένα κράμα αξιοποίησης αρχειακής εθνογραφίας, «συνομιλίας» με το ίδιο το αρχειακό υλικό, επιτόπιας έρευνας, προφορικής ιστορίας και ποιοτικής έρευνας. Συνολικά, σε επίπεδο μεθοδολογίας, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω διαδικασίες συγγραφής και για κάθε κεφάλαιο υιοθετήθηκε η ακόλουθη δομή: α) Πολιτικό – οικονομικό πλαίσιο της εποχής, με τα γεγονότα και την εναλλαγή κυβερνήσεων. β) Σύντομη εισαγωγή σε κάθε δεκαετία, σε σχέση με τους σταθμούς της Οργάνωσης ή με τα γεγονότα που παρουσιάζει το αντίστοιχο κεφάλαιο – περίοδος. γ) Συσχέτιση του πολιτικού – οικονομικού πλαισίου με γεγονότα που επηρέασαν  άμεσα ή έμμεσα τον Συνεταιρισμό. δ) Παρουσίαση των γεγονότων μέσα από τα πρακτικά Γενικών Συνελεύσεων, Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου. ε) Αντιστοίχηση ιστορικών περιόδων με τις καταγεγραμμένες προφορικές μαρτυρίες. στ) Ενσωμάτωση πληροφοριακών επεξηγηματικών σημειωμάτων (εσωτερικά θεματικά info) και αντίστοιχων δημοσιευμάτων από τοπικές εφημερίδες. ζ) Εκτενή πληροφοριακά σημειώματα (τελικά info). η) χρονογραμμή διατελεσάντων προέδρων του Διοικητικού Συμβουλίου και χρονογραμμή (time line) των σημαντικών γεγονότων κάθε κεφαλαίου. θ) Πηγές.

Για το δίτομο έργο θα μιλήσουν στους συνεταιριστές και στο ευρύτερο κοινό οι ακόλουθοι: α) Ιωάννα Λαλιώτου, Αναπληρώτρια Πρύτανη Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η κυρία Λαλιώτου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Σύγχρονου Κόσμου.  β) Μιχαήλ Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο κύριος Ζουμπουλάκης είναι Καθηγητής Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης.  Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Βολιώτης δημοσιογράφος Θανάσης Σαμαράς. Η παρουσίαση του δίτομου έργου θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των συγγραφέων. Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ του Συνεταιρισμού με την οποία θα κλείσει και η εκδήλωση. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί για δεύτερη φορά στη πόλη του Βόλου. Πρόκειται για μια επίσης αξιόλογη προσπάθεια που απασχόλησε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων. Οι συντελεστές της παραγωγής που έφεραν εις πέρας αυτή την πολύτιμη οπτικοακουστική παραγωγή, μοναδική στην Ελλάδα, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε περαιτέρω εκπαιδευτικές και προωθητικές ενέργειες της οργάνωσης είναι: Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάγδαρης, Κείμενα – Έρευνα: Αλέξανδρος Καπανιάρης, Μοντάζ: Αθανασία Ξαφάρα, Επιμέλεια Προφορικών Μαρτυριών: Αντώνης Πολίτης, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τάσος Νικολάου, Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης, Αφήγηση: Γιάννης Καπουρνιώτης και Δημήτρης Δακτυλάς.

Χορηγός του έντυπου υλικού επικοινωνίας της εκδήλωσης, είναι η εταιρία γεωργικών εφοδίων και υπηρεσιών ΑΓΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς , αισθανόμενο ιδιαίτερη τιμή που η δράση θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσκαλεί όλα τα μέλη, τους κατοίκους του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής, τους θεσμικούς φορείς  της πόλης, τους διδάσκοντες και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, στην εκδήλωση της επίσημης παρουσίας του έργου στον Βόλο.