«Γη αειφόρος»: Έκθεση Ζωγραφικής του Γιάννη Μηλιώνη

zagorinnews, Δραστηριότητες, Εκδηλώσεις Leave a Comment

Έκθεση Ζωγραφικής του Γιάννη Μηλιώνη με θέμα: «Γη αειφόρος» την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016, ώρα 19.00 στον Εκθεσιακό χώρο του Γηροκομείου Βόλου (Αργοναυτών και Κοραή).

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 , ώρα 19.00, στον Εκθεσιακό χώρο του Γηροκομείου Βόλου , (Αργοναυτών και Κοραή), εγκαινιάζεται Έκθεση Ζωγραφικής του Γιάννη Μηλιώνη με θέμα: «Γη αειφόρος».
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου με τον Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος και τον Σύλλογο Ζαγοριανών Βόλου.
Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο εκδηλώσεων και δράσεων που διοργανώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, σε συνεργασία και με άλλους φορείς σε αρκετές από τις δράσεις του, ενός προγραμματισμού που θα διαρκέσει ως και το 2017.
Το θέμα της έκθεσης «Γη Αειφόρος» είναι εμπνευσμένο από την ιστορική διαδρομή του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που περιλαμβάνει επίσης διαγωνισμούς και πλήθος εκδηλώσεων στους τομείς της Εκπαίδευσης και των εικαστικών τεχνών.
Ειδικότερα ο γνωστός Ζαγοριανός εικαστικός Γιάννης Μηλιώνης, πρόθυμα αποδέχθηκε την πρόσκληση των διοργανωτών και έχει δημιουργήσει είκοσι μία περίτεχνες εικαστικές συνθέσεις αναπαριστώντας το μόχθο των συμπατριωτών του Ζαγοριανών αγροτών, τα προϊόντα τους, καθώς και Πηλιορείτικες απόψεις.

Δείτε την αφίσα:Γη Αειφόρος - Αφίσα
Δείτε την πρόσκληση. Γη Αειφόρος - Πρόσκληση

Η συνεργασία αυτή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς με την «Μαγνήτων Κιβωτό», δεν είναι η πρώτη. Συνδιοργανώθηκε η εκδήλωση του Ιουλίου όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, στο πλαίσιο ενός τετραημέρου για τα διατροφικά προϊόντα της Μαγνησίας, παρουσία εξειδικευμένων δημοσιογράφων, το πρώτο προϊόν μεταποίησης, το πετιμέζι από μήλα φιρίκια ΠΟΠ Πηλίου.

Τα 100 χρόνια δεν αποτελούν απλά ένα συμβατικό ορόσημο αλλά μία ιστορικής σημασίας ευκαιρία ανάδειξης της Οργάνωσης και των προϊόντων της μέσα από σύγχρονου τύπου πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις.
Ο Συνεταιρισμός έχει επιλέξει να υλοποιήσει στρατηγικές συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο Κώστας Κομνηνός και ο Γιάννης Μηλιώνης που αφενός είναι από τη περιοχή της Ζαγοράς, αφετέρου δημιουργούν και εμπνέονται καλλιτεχνικά από το βασικό προϊόν και τις καλλιεργητικές και μεταποιητικές εκφάνσεις του, το μήλο. Επίσης μέσα από τα καλλιτεχνικά έργα εκτός από το μήλο αναδεικνύεται η φύση του Πηλίου που με το μικροκλίμα της και ο συνδυασμός βουνού – θάλασσας ενισχύει την ποιοτική παραγωγή των μήλων και όλων των φρούτων και καρπών της περιοχής. Δημιουργείται επίσης έμμεσα διατροφική συνείδηση στους καταναλωτές και ενισχύεται η διατροφική επαφή με τα φρούτα και δη τα μήλα που είναι προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών.

Η έκθεση μετά το Βόλο θα ταξιδέψει για Θεσσαλονίκη που ο Συνεταιρισμός διατηρεί ένα από τα δύο κεντρικά πρατήριά του , σε συνεργασία και με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επίσης με την έκθεση Μηλιώνη ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός δράσεων και εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του 2016 -2017 στη Ζαγορά, το καλοκαίρι του 2017.

Ο Συνεταιρισμός συνεργάζεται, πέραν της «Μαγνήτων Κιβωτού» και με το Σύλλογο Ζαγοριανών Βόλου καθώς θεωρεί ότι οι απανταχού συγχωριανοί αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της Ζαγοράς και της παραγωγικής της διαδικασίας που είναι μοναδική.
Πρόκειται μάλιστα να κατατεθεί φάκελος για ένταξη της διαδικασίας καλλιέργειας και παραγωγής του μήλου στην άϋλη πολιτιστική κληρονομιάς της UNESCO, της ιστορίας και της ίδιας της Οργάνωσης. Συνεπώς ο Σύλλογος Ζαγοριανών Βόλου που στις τάξεις του και στις δράσεις του εμπλέκεται πολυπληθής μερίδα Ζαγοριανών λόγω εγγύτητας Ζαγοράς – Βόλου, αποτελεί ειδικής βαρύτητας φορέα που με τις δραστηριότητές του καλλιεργεί αυτή τη συνείδηση στη πόλη του Βόλου.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς αξιοποιεί κάθε είδους συνεργασία, από τη φύση της λειτουργίας του, υπέρ του κοινού συμφέροντος των παραγωγών.
Αποτελεί δε φορέα συνεργατισμού και από κοινού προώθησης ζητημάτων, δράσεων και δημιουργίας πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού αποθέματος σε όλη την Μαγνησία αλλά και ευρύτερα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΛΙΩΝΗ,
γραμμένο από τον συντοπίτη του λόγιο Μανώλη Γκαγκάκη.

Πρωτοαντίκρισε τον κόσμο το 1954 στη Ζαγορά.
Η πρώτη του ματιά έπεσε στο Αιγαίο με τον ήλιο να βγαίνει ολόχρυσος στη γραμμή του θαλασσινού ορίζοντα. Η δεύτερη στον πράσινο τάπητα του Πηλίου. Το πρώτο του άκουσμα ήταν ο παφλασμός του κύματος καθώς σπάει στην αμμουδιά του Χορευτού. Το δεύτερο η χορωδία των πουλιών που έπαιζαν κρυφτούλι στις φυλλωσιές των δέντρων. Τίποτα δεν τον άφησε ασυγκίνητο!
Έτσι οι πρώτες του παιδικές επιλογές για το μέλλον του ήταν οι θαλασσινές ζωγραφιές και οι νότες της κιθάρας του, που σπούδασε μετακομίζοντας στη Θεσσαλονίκη. Ζωγράφος ή μουσικός; Τελικά κατέληξε ζωγράφος και μουσικός! Και να γιατί: επαγγελματικά το μουσικός μετρούσε περισσότερο. Αλλά και το ταλέντο του στη ζωγραφική, που το ανακάλυψε ο πρώτος του δάσκαλος ο ζωγράφος και εκπαιδευτικός Γ. Βαφειάδης όταν ο Γιάννης ήταν έντεκα ετών, τον συγκινούσε ιδιαίτερα. Θυμάται ακόμα την παρότρυνσή του: “σε μια ζωή γκρίζα, η φύση σου ΄δωσε τα χρώματα και την τέχνη να τη ζωγραφίσεις, να την τραγουδήσεις και να την κάνεις πιο όμορφη”.
Ο δάσκαλος δικαιώθηκε. Ο μαθητής μέρα με τη μέρα βελτίωνε την ποιότητα των έργων του, που τον καθιέρωσε σε έναν πετυχημένο καλλιτέχνη. Ό,τι ζωγράφισε και ό,τι ζωγραφίζει είναι αυτό που πλάθεται από τη δική του ματιά και το προσωπικό του συναίσθημα σαν τελική εντολή για τις πινελιές που θα χτίσουν την εικόνα. Έτσι το μήνυμα που εκλύεται από κάθε έργο του είναι “αφομοιώσιμο” από το θεατή. Στα περισσότερα έργα του αποτυπώνονται ο άνθρωπος σε κίνηση, παλιά επαγγέλματα, θέματα μητρότητας, πορτραίτα, με μια ρεαλιστική αισθητική που θυμίζει αναγέννηση.
Περιστασιακά ασχολείται και με την ποίηση εισπράττοντας θετικές κριτικές. Ποίημά του περιλαμβάνεται στην ποιητική ανθολογία: “Υπάρχουν ακόμα ποιητές-2008”. Ασφαλώς πρόκειται για ένα άτομο με περίσσευμα καλλιτεχνικής ευαισθησίας.
Από το 1985 παρουσιάζει δημιουργίες του με ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε μουσικές σκηνές. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Μερικές από τις εκθέσεις του παρουσιάστηκαν σε: Ελληνομουσείο του Ρήγα Φεραίου στη Ζαγορά, ΧΑΝΘ Θεσσαλονίκης, Δήμος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, Βόλος στα πλαίσια της Ολυμπιάδας του 2004 με θέμα τους “Κένταυρους”, Δήμος Γλυφάδας, Γκαλερί “Παράλληλος” Θεσσαλονίκη, Αίθουσα “Μουσείο” Θεσσαλονίκη, “Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών” Βέροιας, Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο Βόλου και αλλού.
Ο Γιάννης ζει στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2016 και θα είναι ανοιχτή για επισκέψεις κοινού και σχολείων, κάθε ημέρα από τις 10.00 έως τις 13.00 και το απόγευμα 17.00 έως 21.00, εκτός Κυριακής.

Δείτε τα σχετικά δημοσιεύματα:

http://www.ert.gr/
http://akroama.gr/

Αφήστε μια απάντηση