Όταν τα μήλα …αναδεικνύουν το ελαιόλαδο!

zagorinnews, Δελτίο Τύπου

Μήλα ZAGORIN για σωστή γευστική κρίση στο διαγωνισμό ελαιολάδου «ΑΤΗΕΝΑ 2022»

Η ελιά πουθενά αλλού δεν λατρεύτηκε τόσο πολύ όσο στην Ελλάδα, την πατρίδα της. Η πρώτη, μορία ελαία, που φύτεψε η Αθηνά στο βράχο της Ακρόπολης και η καλλιστέφανος αγριελιά που προσέφερε ο Ηρακλής στην Ολυμπία, είναι ζωντανοί μύθοι που μιλούν βαθιά στην ψυχή αυτού του τόπου. Στον ελληνικό κόσμο η ελιά και το ελαιόλαδο συνδέθηκαν με θεούς και ήρωες, ρίζωσαν στις λαϊκές παραδόσεις και αποτέλεσαν αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού, καθορίζοντας τη συνείδηση και την ταυτότητα των ανθρώπων. Η Ελλάδα, που πρώτη ανέδειξε την ελιά και το ελαιόλαδο σε πολιτισμικό αγαθό, αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές δυνάμεις στον κόσμο, ενώ τα ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα, η Ελλάδα αποτελεί τη τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο –πρώτη σε ποσοστό παραγωγής εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου– και μακράν πρώτη στην κατά κεφαλήν κατανάλωση, ακολουθούμενη από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Το μήλο, από την άλλη, αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο αιώνιας νεότητας, γνώσης και μερικές φορές απαγορευμένης, επιθυμίας και πειρασμού. Ειδικά το κόκκινο μήλο, συμβολίζει και τον έρωτα. Το Πήλιο είναι συνυφασμένο με τα μήλα, από τη μυθολογική ακόμα περίοδο με το γνωστό «Μήλο της Έριδος», που έφερε την Ήρα, την Αθηνά και την Αφροδίτη σε αντιδικία. Το μήλο, λοιπόν, θεωρείται και «εργαλείο» για τους γευσιγνώστες-κριτές ελαιολάδου! Προτείνεται, ως το καταλληλότερο προϊόν για να καθαρίζει η γευστική παλέτα των κριτών κατά τη διάρκεια μίας γευστικής δοκιμής ελαιολάδων, από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Οι δοκιμαστές, μεταξύ δοκιμών διαφορετικών ελαιολάδων, επιβάλλεται να «καθαρίζουν» τη γεύση τους, ώστε να αξιολογήσουν άρτια κάθε υπό εξέταση δείγμα. Τα μήλα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστά από το εμπορικό σήμα «ZAGORIN» αποτελούν τα πλέον επώνυμα ελληνικά μήλα. Έχοντας κατακτήσει μια σειρά από πιστοποιήσεις διασφάλισης ποιότητας, είναι παράλληλα τα πρώτα μήλα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοχύρωσαν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, το 1996, ενώ παράλληλα ανήκουν στη πρώτη σειρά αγροτικών προϊόντων για τα οποία η Ελλάδα κατοχύρωσε Π.Ο.Π.

Οι δύο αυτές ιστορίες συνυπάρχουν για δεύτερη φορά στα πλαίσια του διεθνή διαγωνισμού ελαιολάδου «ATHENA». Ο ετήσιος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου AΤΗΕΝΑ αναδεικνύει τη συμβολική σημασία της συμμετοχής και την αξία της νίκης εδώ στην Ελλάδα, τη χώρα που όχι μόνο είναι η γενέτειρα της ελιάς, αλλά είναι και η πατρίδα της ευγενούς άμιλλας και του ολυμπιακού ιδεώδους. Διεξάγεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική ελαιοκομική περιοχή και διοργανώνεται από την εταιρεία Vinetum, ενώ απολαμβάνει της υποστήριξης από θεσμικούς φορείς όπως Περιφέρειες, Δήμοι και Επιμελητήρια. Φέτος δε, οργανώθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εμπορικής Ναυτιλίας & Αγροτικής Πολιτικής. Η αθρόα συμμετοχή ελαιολάδων απ’ όλο τον κόσμο επιβεβαιώνει το κύρος και τη σημασία του διαγωνισμού για την Ελλάδα, που καθίσταται διεθνώς η έδρα μιας εκ των πιο σημαντικών διαδικασιών αξιολόγησης ενός εμβληματικού για την πατρίδα μας προϊόντος.

Όπως οι μεγάλοι ηθοποιοί ονειρεύονται μια μέρα να παίξουν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και οι δρομείς να τρέξουν στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου, έτσι και οι πραγματικοί λάτρεις της ελιάς και του ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο έχουν ως όνειρο ζωής να διαγωνιστούν εκεί όπου όλα ξεκίνησαν! Στον φετινό διαγωνισμό, που διεξήχθη στη Σητεία της Κρήτης, συμμετείχαν 563 ελαιόλαδα από 23 χώρες. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, προσέφερε για δεύτερη χρονιά τα μήλα ZAGORIN στην 30μελή διεθνή κριτική επιτροπή, τα μέλη της οποίας προέρχονταν από 12 χώρες. Ανάμεσα σε αυτές και από τις ΗΠΑ, από την πολιτεία Καλιφόρνια, εκ της οποίας εισήχθη στη Ζαγορά τη δεκαετία του 1930 η ποικιλία Starking Delicious που όλοι απολαμβάνουμε και αναγνωρίζουμε σήμερα ως μήλο ZAGORIN!

Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν από τη μοναδική γεύση των μήλων ZAGORIN, ενώ οι διοργανωτές ευχαρίστησαν τους ανθρώπους του Συνεταιρισμού για τη συνεργασία τους και τους συνεχάρησαν για το μοναδική γεύση των μήλων που για άλλη μια φορά αποτέλεσαν πρεσβευτές της Ζαγοράς και του Πηλίου σε όλη την Ελλάδα αλλά και της χώρας μας και στο εξωτερικό, ενώ συνέβαλλαν στην ανάδειξη των εξαιρετικότερων ελαιολάδων.