Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου: Τα μήλα ZAGORIN, έρχονται με το Φθινόπωρο!!!

zagorinnews, Δραστηριότητες

Τα μήλα «ZAGORIN», που καλλιεργούνται στις πανέμορφες πλαγιές του Πηλίου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς, αναμένεται να κυκλοφορήσουν από τη Κυριακή 05 Σεπτεμβρίου 2021, αρχικά στις φρουταγορές. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, θα ξεκινήσει παράλληλα και τη διακίνηση από αχλάδια της περιοχής, κρυστάλλια στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πάντα με το γνωστό αυτοκόλλητο γνησιότητας «ZAGORIN».

Η εμπορική περίοδος των μήλων ξεκινάει με τη ποικιλία «GALA»,  με τη συγκομιδή της φέτος να έχει ξεκινήσει λίγες ημέρες αργότερα σε σχέση με πέρυσι, και να βρίσκεται τώρα περίπου στα μισά για την ολοκλήρωσή της.  Η ποικιλία μήλων GALA, κατατάσσεται στις καλοκαιρινές, ο καρπός είναι στρογγυλός, μεσαίου μεγέθους κατά μέσο όρο, ενώ ποιοτικά χαρακτηρίζεται από σάρκα λευκή, σκληρή, τραγανή, ιδιαίτερα χυμώδη και γλυκιά. Οι γνώστες της αγοράς αναφέρουν ότι «τα GALA της Ζαγοράς» διακρίνονται από την εξαιρετική γεύση τους, επιβεβαιώνοντας έτσι τον γενικότερο κανόνα για τα προϊόντα της περιοχής. Η συγκομιδή των αχλαδιών που ξεκίνησε λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο έχει ήδη ολοκληρωθεί, με τις διαθέσιμες ποσότητες να είναι λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, καθώς αρκετά αγροτεμάχια επηρεάστηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες την άνοιξη, την περίοδο της ανθοφορίας. Το καλοκαίρι διακινήθηκαν και μικροποσότητες από ποικιλίες αχλαδιών «κοντούλες» και «κόσια». Περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει και η συγκομιδή στα πασίγνωστα Π.Ο.Π. κόκκινα μήλα “Starking” τα οποία αποτελούν την «ναυαρχίδα» του Συνεταιρισμού σε επίπεδο ποσότητας, καθώς ξεπερνούν το 90% από το σύνολο μιας σειράς προϊόντων, όπως κεράσια, ακτινίδια, κάστανα, αχλάδια και άλλα φρούτα και καρπούς από δενδρώδεις καλλιέργειες.

Αχλάδια Κρυστάλλια

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος μέχρι στιγμής έχει εξελιχθεί σε γενικές γραμμές ομαλά. Καταγράφονται βέβαια μικροαπώλειες σε μήλα από την εκτεταμένη ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το καλοκαίρι. Υπάρχουν επίσης καταστροφές μήλων και υποδομών σε κάποιες περιπτώσεις παραγωγών, σε συγκεκριμένες καλλιεργητικές περιοχές, κυρίως από την ισχυρή ανεμοθύελλα που επικράτησε κατά τόπους την προηγούμενη Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021, στην ευρύτερη περιοχή Ζαγοράς-Πουρίου-Μακρυράχης. Στάση αναμονής διατηρείται προς το παρόν ως προς τις εκτιμήσεις για τις διαθέσιμες ποσότητες σε κάστανα, τα οποία ενδεχομένως επηρεάστηκαν περισσότερο από τις συνθήκες του καλοκαιριού, ωστόσο είναι ακόμα πολύ νωρίς για σαφή συμπεράσματα. Η συγκομιδή των καστάνων θα ξεκινήσει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Γενικότερα πάντως, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, οι απώλειες σε μήλα προβλέπονται αμελητέες ως προς τη συνολική παραγωγή, η οποία φέτος φαίνεται αυξημένη.

Τα μήλα του Συνεταιρισμού, που αντιπροσωπεύει το 99% περίπου των αγροτών της Δημοτικής Ενότητας Ζαγοράς και διακινεί περίπου το 85 % των μήλων του Νομού Μαγνησίας διακινούνται στα φυσικά καταστήματα και στα e-shops όλων των γνωστών αλυσίδων supermarket, στα χονδρεμπορικά δίκτυα των λαχαναγορών, σε οπωροπωλεία, σε συγκεκριμένες λαϊκές αγορές, σε άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα και φυσικά στις ιδιόκτητες επιχειρήσεις του Συνεταιρισμού στις Κεντρικές Λαχαναγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Όλα τα προϊόντα, διακρίνονται από το πασίγνωστο οβάλ αυτοκόλλητο με το εμπορικό σήμα “ZAGORIN”, το οποίο επικολλάται σε κάθε μονάδα προϊόντος ξεχωριστά και διαθέτουν μια σειρά πιστοποιήσεων που επιβεβαιώνουν τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας που ακολουθεί ο Συνεταιρισμός σε επίπεδο καλλιέργειας και μετασυλλεκτικής διαχείρισης των προϊόντων.

Μήλο GALA

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, εδώ και 105 χρόνια, παραμένει «πιστός» στο καθιερωμένο φθινοπωρινό ραντεβού με τους καταναλωτές. Αυτή η «σχέση εμπιστοσύνης» βασίζεται στο γεγονός αναγνώρισης της μοναδικής γεύσης και της ποιότητας των προϊόντων από το κοινό.  Η μοναδική γεύση, πέραν των ποιοτικών καλλιεργητικών δράσεων και των ευλογημένων εδαφών της περιοχής, είναι και αποτέλεσμα συνδυασμού των μικροκλιματικών συνθηκών του βουνού και της αιγαιοπελαγίτικης αύρας.

Οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού, με τη προσδοκία η περίοδος συγκομιδής των προϊόντων, που θα ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου, να τερματίσει χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα και ζημιές, εύχονται σε όλους τους συνεργάτες και τους καταναλωτές «Καλό Φθινόπωρο γεμάτο βιταμίνες» !!!