Φεστιβάλ διάκριση

Διακρίσεις σε Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τον Συνεταιρισμό

zagorinMedia, news, Δραστηριότητες, Εκδηλώσεις

ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΜΕΣΩ ΑΓΓΛΙΑΣ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ, για την ταινία «με τα τσαπιά και με τα θκέλια». Μεγάλη Επιτυχία σημειώθηκε για το ντοκιμαντέρ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια», σκηνοθεσίας Γιώργου Λάγδαρη, βασισμένο στην ιστορική έρευνα και στα κείμενα του Αλέξανδρου Καπανιάρη. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και από εκεί στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού μέσω Λονδίνου θα παρουσιαστεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς. Ο Συνεταιρισμός, στα πλαίσια του επιστημονικού σχεδιασμού δράσεων και εκδηλώσεων με αφορμή τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του, προχώρησε σε παραγωγή ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στους ανθρώπους που κατάφεραν να δημιουργήσουν μία κοινωνική αγροτική συνεταιριστική επιχείρηση που λειτουργεί συνεχώς από το 1916.

Φεστιβάλ διάκρισηΟι λοιποί βασικοί συντελεστές του ντοκιμαντέρ είναι οι εξής: Μοντάζ: Αθανασία Ξαφάρα, Επιμέλεια Προφορικών Μαρτυριών: Αντώνης Πολίτης, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τάσος Νικολάου, Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης, Αφήγηση: Γιάννης Καπουρνιώτης και Δημήτρης Δακτυλάς.

Η ιστορική εξέλιξη της Οργάνωσης, οι οικονομικές και πολιτικές διακυμάνσεις τοπικά και ευρύτερα, η παραγωγική διαδικασία και η εμπορική δραστηριότητα του Συνεταιρισμού υπό το πολιτισμικό πλαίσιο της Ζαγοράς και του Πηλίου παρουσιάζονται στη ταινία μέσα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Η εξέλιξη περιγράφεται μέσα από τα πρόσωπα των ανθρώπων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, τοποθετημένα σε φυσικό κάδρο, που συνεργάζονται και λειτουργούν σαν ένα σώμα για την οικονομική τους επιβίωση, διατηρώντας μία συνεταιριστική παράδοση που μεταφέρεται πλέον από γενιά σε γενιά. Για την ταινία υποβλήθηκε υποψηφιότητα διαγωνισμού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες όπως και στο αντίστοιχο του Λονδίνου.

Εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι η ταινία κρίθηκε κατάλληληΦεστιβάλ διάκριση καλλιτεχνικά και θεματικά και έγινε αποδεκτή στο διαγωνιστικό τμήμα των δύο φεστιβάλ και μάλιστα τα ευχάριστα νέα έφτασαν στη Ζαγορά μέσα στις πέντε τελευταίες ημέρες. Το διαγωνιστικό τμήμα των κινηματογραφικών φεστιβάλ αποτελεί την ύψιστη διάκριση πριν τη βράβευση στις διοργανώσεις αυτές. Ιδιαίτερα η αποδοχή στο φεστιβάλ του Λος Άντζελες, που πραγματοποιείται στο Χόλυγουντ, είναι επαυξημένης σημασίας καθώς όπως είναι γνωστό ευρέως το Χόλυγουντ αποτελεί τη μήτρα της κινηματογραφικής παραγωγής. Οι δύο διακρίσεις κρίνονται αρκετά σημαντικές για τον Συνεταιρισμό. Πέραν του κινηματογραφικού πλαισίου που τιμά όλους τους συντελεστές που επιλέχθηκαν από την Οργάνωση και εργάστηκαν για την ταινία, αποτελεί μία αρκετά καλή ευκαιρία για την προβολή της Οργάνωσης και των προϊόντων της στο εξωτερικό. Παράλληλα ο Συνεταιρισμός θα αποτελέσει ακόμα μία φορά έναν άξιο πρεσβευτή όλης της περιοχής της Ζαγοράς και του Ανατολικού Πηλίου. Με βάση το γεγονός ότι η εξέλιξη της ταινίας πραγματοποιείται στις πλαγιές και στις παραλίες του Πηλίου, η προβολή της στην Αγγλία και στην Αμερική δημιουργεί και συνθήκες τουριστικής ανάδειξης της περιοχής. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι θα προβληθεί έντονα ο χειρωνακτικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν οι αγρότες και οι αγρότισσες, τα μέλη δηλαδή του Συνεταιρισμού. Πρόκειται για γεγονός που στοιχειοθετεί μαζί με άλλα και την υπό στόχευση υποψηφιότητα του Συνεταιρισμού προς ένταξη του χειρωνακτικού τόπου καλλιέργειας της μηλιάς στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στον Συνεταιρισμό η αίσθηση που κυριαρχεί κατόπιν των δύο διαδοχικών διακρίσεων, είναι η αναζήτηση της εμπορικής δυναμικής που πιθανόν προκύψει μέσω των προορισμών της ταινίας για το ίδιο το προϊόν. Επίσης είναι σίγουρο πλέον ότι τιμώνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πρωτεργάτες του 1916 αλλά και όλοι όσοι διαφύλαξαν και συνέχισαν με επιτυχία την λειτουργία της Οργάνωσης σε «δύσκολους καιρούς» σε έναν δύσκολο αλλά ευλογημένο τόπο.