Εκλογές ΕΘΕΑΣ: Εκλέχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο, ο Δημήτρης Σπανός από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου

zagorinnews, Δελτίο Τύπου

Πρόεδρος στο Δ.Σ. ανέλαβε ο Παύλος Σατολιάς από τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων

Μέλη της νεοεκλεγείσας διοίκησης της ΕΘ.Ε.Α.Σ

Το περασμένο Σάββατο, 02 Απριλίου 2022, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εκλογές για ανάδειξη αιρετού Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου στη νεοσύστατη ΕΘνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, έπειτα από Γενική Συνέλευση των μελών της, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Ένας εκ των 21 μελών του πρώτου αιρετού Διοικητικού Συμβουλίου είναι και ο Δημήτριος Σπανός, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Α.Σ. Ζαγοράς Πηλίου αλλά και της Δημοτικής Κοινότητας Ζαγοράς.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1916 και είναι ευρύτερα γνωστός από το εμπορικό σήμα «ZAGORIN». Είναι ο παλαιότερος ελληνικός αγροτικός συνεταιρισμός, σύμφωνα με τα έτη διαρκούς δραστηριότητας και συμμετείχε ήδη ενεργά στη προσπάθεια ανασυγκρότησης του ελληνικού αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος, με τη σύσταση της ΕΘ.Ε.Α.Σ., χωρίς να έχει εμπλακεί καθόλου στις λυπηρές για το συνεταιριστικό κίνημα διεργασίες που μεσολάβησαν από τη διάλυση της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. μέχρι τη σύσταση της ΕΘ.Ε.Α.Σ.. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Α.Σ. Ζαγοράς, Ιωάννης Κράββαρης, ήταν μέλος της προσωρινής Διοίκησης της ΕΘ.Ε.Α.Σ. με πρόεδρο μέχρι το Σάββατο τον Χρήστο Γιαννακάκη (Αγροτικός Συνεταιρισμός Βέροιας «Venus Growers»), ο οποίος μετά τις αρχαιρεσίες αναλαμβάνει Β’ Αντιπρόεδρος, με Ά Αντιπρόεδρο τον Ανδρέα Δημητρίου (Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων-Η ΠΙΝΔΟΣ).

ο Δημήτρης Σπανός

Ο Δημήτριος Σπανός αποτελεί ένα έμπειρο συνεταιριστικό στέλεχος και δραστηριοποιείται έχοντας πάντα ως βάση του τον Συνεταιρισμό της Ζαγοράς. Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού αρκετές φορές, ενώ τη περίοδο 1996-1997 ήταν Πρόεδρος. Το 1996 μάλιστα, ήταν και μια κομβική χρονιά. Η Οργάνωση μόλις είχε κατοχυρώσει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για τα Μήλα Ζαγοράς Πηλίου, τα πρώτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από σχετική προεργασία ετών, ενώ το ίδιο έτος ξεκίνησε η επικόλληση της γνωστής ωοειδούς ετικέτας με το εμπορικό σήμα σε κάθε μήλο ξεχωριστά, κίνηση πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα. Ωστόσο ο κος. Σπανός έχει συνδέσει το όνομά του και με την πρώην  Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου – Βορείων Σποράδων, όσο λειτουργούσε ως δευτεροβάθμιο όργανο των συνεταιρισμών της περιοχής, όπου ήταν πρόεδρος για περισσότερα από δέκα χρόνια, ως εκπρόσωπος του Α.Σ. Ζαγοράς Πηλίου. Επί θητείας του, η πρώην Ε.Α.Σ. Πηλίου – Β. Σποράδων κατοχύρωσε Π.Ο.Π. για τα Φυρίκια Πηλίου, με την αμέριστη συμβολή του Α.Σ. Ζαγοράς, που μέχρι σήμερα εμπορεύεται περίπου το 90% της συνολικής ποσότητας της γευστικότατατης αυτής ποικιλίας μήλων που παράγονται αποκλειστικά στη Μαγνησία. Ήταν επίσης εκλεγμένος αντιπρόσωπος στη ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.

Στο νέο προεδρείο εκλέχθηκαν επίσης οι εξής συνεταιριστές: Γραμματεάς ο Θωμάς Κουτσουπιάς (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου Α.Ε.), Ταμίας η Διαμάντω Κρητικού (Αγροτικός Συνεταιρισμός Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου), Μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής οι Νίκος Προκοβάκης (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας) και Αθανάσιος Σωτηρόπουλος (Παναιγιάλειος Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Α.Ε.).

Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζουν επίσης οι Αντωνόπουλος Σπυρίδων (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας «ΡΕΑ»), Σάββας Αργυράκης (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας), Βαϊόπουλος Γιώργος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας), Σταύρος Γαβαλάς (Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ένωση Ηρακλείου Α.Ε.), Γεώργιος Γκούφας ( Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ΑΕΣ Α.Ε.), Γλεντζάκης Ιωάννης ( Αγροτική Συνεταιριστική Εταιρεία Αναπτύξεως Νομού Ρεθύμνης), Καραΐσκος Αθανάσιος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Φαρσάλων «Ενιπέας»), Κουκουρίκης Βασίλειος (Β’ Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας), Κουτλιάμπας Νικόλαος (ΑΣΕΠΟΠ  Βελβεντού «VELVITA»), Μηνάς Νικόλαος (O.Π. Α.Σ. Καλυβιών Πέλλας), Παπαγεωργίου Παναγιώτης (ΣΥΚΙΚΗ), Τσιτσιρίγγος Χρήστος (Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου), Φαρμάκης Μιχαήλ (Α.Σ. Πέλλας).

Στο Εποπτικό Συμβούλιο εκλέχθηκαν οι Γεώργιος Γωνιωτάκης (Σταφιδική Ένωση Χανίων ΑΕΣ ΑΕ), Εμμανουήλ Κωνσταντιδέλλης – πλειοψηφών σύμβουλος – (Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου Λέσβου), Γιώργος Μηλιώνης (Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας), Κωνσταντίνος Τζαβάρας (ΕΔΑΣ Εύβοιας), Χρήστος Σουλιώτης (Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ»)

Στην 1η εκλογική Γενική Συνέλευση της ΕΘ.Ε.Α.Σ. χαιρέτισαν τη διαδικασία με ομιλία τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου και συγκεκριμένα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο πρώην Υπ.Α.Α.Τ. και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπεύθυνος για τα αγροτικά από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Πουλάς, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης όπου επί των ημερών του στο Υπ.Α.Α.Τ. πήρε σάρκα και οστά η ανασύσταση της ΕΘ.Ε.Α.Σ., ο Υφυπουργός Γιώργος Στύλιος, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του Υπ.Α.Α.Τ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.  Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης  ο ειδικός γραμματέας του Υπ.Α.Α.Τ. Δημήτρης Τσαγκαλίδης, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπυρίδων Κίντζιος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Σέρκος Χαρουτουνιάν. Παρευρέθησαν επίσης, από την Τράπεζα Πειραιώς οι κ. Αλεξάνδρου, Αβατάγγελος και Χανιωτάκης, καθώς και από την Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου και Συνεργατισμού του Υπ.Α.Α.Τ οι Μαρία Κουνάβη και Αναστασία Παπουτσή.

Η Θεσσαλία σε σύνολο εκπροσώπων Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου έχει έξι αντιπροσώπους στα νέα όργανα, δείγμα της μεγάλης ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα και του συνεταιριστικού χαρακτήρα που αποτελεί σήμα κατατεθέν τη Περιφέρειας.

Ευχή όλων, μέσα και από τη τραγική εμπειρία των λαθών που οδήγησαν στην κατάρρευση ενός μοναδικού οικονομικού οικοδομήματος του αγροτικού χώρου, με απόλυτη ενότητα να αντιμετωπιστούν οργανωμένα οι προκλήσεις και  τα προβλήματα που διαρκώς διογκώνονται, όπως άλλωστε δήλωσε και ο νέος Πρόεδρος, κος. Σατολιάς και το εγχείρημα να «αγκαλιαστεί» από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, μέσω και του εκπροσώπου του στη Διοίκηση της ΕΘ.Ε.Α.Σ., θα παραμείνει προσηλωμένος στην ιδέα για την ανάπτυξη του υγιούς συνεταιριστικούς κινήματος της πατρίδας, με στόχο την βελτίωση του οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου των παραγωγών. Η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα μέσα από τις διαδικασίες προώθησης των μοναδικών προϊόντων της Ελλάδας, στα οποία τα μήλα ΖAGORIN έχουν άλλωστε εξέχουσα θέση, αποτελεί όχημα αναβάθμισης της οικονομίας και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικου Συμβουλίου, Ιωάννης Κράββαρης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Σ. Ζαγοράς συγχαίρουν την νέα διοίκηση της ΕΘ.Ε.Α.Σ., με την προσμονή και την πεποίθηση ότι θα εκτελέσει με προσήλωση στις συνεταιριστικές αρχές και αξίες το έργο της, το οποίο αφορά ένα ευρύτατο πεδίο δράσης.