Ωραίο πιάτο και ευπαρουσίαστο που μπορείτε να το μαγειρέψετε και για ένα επίσημο τραπέζι. Η ισορροπία των γεύσεων του θα σας ενθουσιάσει. Η συνταγή είναι καλά μετρημένη και θα σας βολέψει ακόμα και αν δεν έχετε εμπειρία. Προτιμήστε να το ψήσετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος με το οποίο θα το παρουσιάσετε στο τραπέζι.
Μοιραστείτε το!
Υλικά:
- 1 χοιρινό μπριζολάκι γύρω στα 2 1/2 – 3 κιλά
- 2 καρότα σε φέτες
- 1 κομμάτι σελινόριζα σε φετάκια
- 6 -7 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
- 9 κόκκινα μήλα Ζαγορίν
- 1 κρασοπότηρο λάδι
- 1 φλιτζάνι ελιές σταφιδάτες
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλιά μείγμα μπαχαρικών (μπαχάρι, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, ελάχιστο γαρίφαλο)
- 2 ποτήρια κρασί λευκό αρετσίνωτο
Διαδικασία:
Ζητήστε από το χασάπη σας να αφαιρέσει το κόκαλο, να βγάλει μονοκόμματο το κρέας από τις μπριζόλες και να το χαράξει με το μαχαίρι χωρίς να φτάσει μέχρι κάτω. Βάλτε γύρω γύρω τις φετούλες του καρότου και του σέλινου μαζί και ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ένα μήλο καθαρισμένο και τριμμένο στον τρίφτη. Περιχύστε με το λάδι και μισό ποτήρι από το κρασί και βάλτε το στο φούρνο στους 200 ο C. Ενώ το κρέας ψήνεται, παρακολουθείτε το να μη στεγνώσει. Όταν δεν έχει υγρά ρίξτε στο ταψί ( όχι πάνω στο κρέας) άλλο μισό ποτήρι κρασί. Στο μεταξύ κόψτε φετάκια τα υπόλοιπα κρεμμύδια και βάλτε τα σε ένα τηγάνι μαζί με το ανάλογο αλάτι και μισό ποτήρι από το μετρημένο κρασί. Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν και δεν έχουν υγρά, ρίξτε μέσα τις ελιές και αποσύρετε το από τη φωτιά.
Όταν το κρέας είναι σχεδόν ψημένο (σε 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου) καθαρίστε τα μήλα, αφαιρέστε το σκληρό τους κέντρο και τοποθετείστε τα γύρω από το κρέας. Κρατείστε το ωραιότερο μήλο για να στολίσετε το φαγητό. Αδειάστε γύρω γύρω, ανάμεσα στα μήλα τα κρεμμύδια με τις ελιές. Πασπαλίστε τα όλα με το μείγμα μπαχαρικών και περιχύστε τα με όσο κρασί έχει μείνει. Ξαναβάλτε τα στο φούρνο για σαράντα λεπτά ακόμα. Πριν σερβίρετε κόψτε το μήλο που κρατήσατε με το φλούδι και βάλτε τα φετάκια ανάμεσα στις φέτες του κρέατος.