Παρουσίαση έκδοσης του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος»

zagorinΔραστηριότητες, Εκδηλώσεις 3 Comments

Παρουσίαση έκδοσης του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος» στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τα 100 Χρόνια από την ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.Την Παρασκευή 10/5 στην Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος Εύβοιας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του βιβλίου που έγραψαν δώδεκα μαθητές και μαθήτριες του  Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος» με τίτλο:  «Ο πρώτος παιδικός συνεταιρισμός ! – Αναζητώντας τις ιδέες και τις αξίες του συνεταιριστικού πνεύματος».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Αντώνιος Λάσκος, η Αντιπρόεδρος της οργάνωσης κ. Δέσποινα Βαρούτα, ο Δήμαρχος Ζαγοράς κ. Παναγιώτης Κουτσαφτής, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος, η αρμόδια παιδαγωγική υπεύθυνη Σχολική Σύμβουλος κ. Μαρία Χατζή, ο επιμελητής της έκδοσης με μέλος της συντονιστικής επιτροπής για τις επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις που αφορούν τα 100 Χρόνια από την ίδρυση του Συνεταιρισμού κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, δημοσιογράφοι, γονείς και άλλοι προσκεκλημένοι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης για να τιμήσει τα 100 χρόνια συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα προγραμματίζει, ένα ετήσιο κύκλο δράσεων και εκδηλώσεων με πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Τα 100 χρόνια δεν είναι μόνο ένα συμβατικό ορόσημο. Συμπυκνώνουν την ιστορία και τους αγώνες 3 γενεών και ήδη ανεβάζουν στο προσκήνιο την 4η γενεά Ζαγοριανών παραγωγών, που υπήρξαν ή είναι σήμερα μέλη και στυλοβάτες του Συνεταιρισμού. Οι γενιές αυτές στήριξαν με τον μόχθο τους τα θεμέλια που έθεσαν οι 199 ιδρυτές, στις 27 Οκτωβρίου 1916, όταν δημιούργησαν τον Συνεταιρισμό Πωλήσεως Γεωργικών Προϊόντων Ζαγοράς ή σε συντομογραφία τον Συνεταιρισμό Π.Γ.Π. Ζαγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι από την ίδρυση ακόμα υπήρχε στον τίτλο η λέξη “πωλήσεως” που υποδήλωνε προσανατολισμό στην αγορά, εμπορική αξιοποίηση της παραγωγής και σταθερή προσπάθεια για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στα μέλη του.

Μετά την έκδοση του συλλεκτικού ημερολογίου για το 2016 συνεχίζονται οι  δράσεις και εκδηλώσεις για το επετειακό έτος με μια σημαντική έκδοση της Δ’ τάξης του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος» που αφορά μια αφήγηση για τις ιδέες και το όραμα του συνεταιριστικού πνεύματος.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς με αφορμή τους εορτασμούς για τα 100 Χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του δεν είχε παρά να αγκαλιάσει αυτή τη δημιουργική προσπάθεια των νέων μαθητών, αγοριών και κοριτσιών εκδίδοντας αυτή την αξιόλογη εργασία.

Μ’ αυτή την έκδοση ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς τιμάει και στηρίζει την νέα γενιά των Ζαγοριανών συνεταιριστών και μελλοντικών επιστημόνων και επιστημονισών που έρχεται, θυμίζοντας τους ότι όλα ξεκίνησαν από ένα χωριό που έχει ιστορία, παρόν και μέλλον …

Έκδοση του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος» Ο υπεύθυνος Δάσκαλος και μέλος του Δ.Σ. της συνεταιριστικής οργάνωσης κ. Κυριαζής Παπούλιας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η έκδοση στηρίχθηκε στα οράματα και στις αξίες του συνεταιριστικού κινήματος και υποστηρίχθηκε  από τους συναδέλφους του σχολείου ενώ η προσπάθεια αναπτύχθηκε χάριν  στους δώδεκα μαθητές και μαθήτριες της Δ’ τάξης του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος» στο πλαίσιο της έκτης ενότητας του μαθήματος της Γλώσσας (Ιστορίες παιδιών) και του μαθήματος Μελέτη Περιβάλλοντος (Πολιτισμός). Στις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης  δημιουργήθηκε μια πολύπλευρη αφήγηση με μια καινοτόμο υποστηρικτική μέθοδο εξ αποστάσεως παράγοντας εκπαιδευτικό υλικό στηριγμένο στις απόψεις των παιδιών».

Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Αντώνης Λάσκος στο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων:  « Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε εκπαιδευτικές δράσεις που ξεκινούν με την παρούσα έκδοση από το Δημοτικό Σχολείο, την δημιουργία επίσης ενός ειδικού εντύπου που λειτουργεί ως αφίσα από το 1ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ζαγοράς και τη δημιουργία ειδικής έκδοσης με σκίτσα μαθητών του Γυμνασίου Ζαγοράς. Οι δημιουργίες των παιδιών της Ζαγοράς στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της οργάνωσης θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της ιστορίας μας σ’ όλη την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, όλο το εκπαιδευτικό υλικό θα επικοινωνηθεί σ’ όλη την χώρα. Η εστίαση και η επένδυση της οργάνωσης μας στο χώρο της εκπαίδευσης, δεν σταματά εδώ, καθώς από το νέο σχολικό έτος 2016-2017 προκηρύσσουμε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Εικαστικών για μαθητές/τριες Δημοτικών Σχολείων για την υγιεινή διατροφή με τίτλο: «Ένα μήλο την ημέρα … : Το μήλο συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή !» με καλλιτεχνικό υπεύθυνο τον ζωγράφο και εικαστικό κ. Κώστα Κομνηνό, ενώ σύντομα θα έχουμε την αιγίδα και συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας. Στις σκέψεις μας επίσης είναι η χορήγηση ειδικής υποτροφίας για σχετικές σπουδές με το αντικείμενο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς».

Μετά την συνέντευξη τύπου οι μαθητές/τριες συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και τα στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς προσέφεραν το βιβλίο και μήλα «Zagorin» στο Ορφανοτροφείο Βόλου.

Από τον Α.Σ.Ζ.