Συμμετοχή του Συνεταιρισμού σε πρόγραμμα του Ιδρύματος Hanns Seidel

Συμμετοχή του Συνεταιρισμού σε πρόγραμμα του Ιδρύματος Hanns Seidel

zagorinnews, Δραστηριότητες

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΖΑΓΟΡΑΣ
ΣΕ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Hanns Seidel

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, στα πλαίσια της διευρυμένης συνεργασίας του με κοινωνικοπολιτικούς φορείς, αποδέχτηκε πρόσκληση και δια της Αντιπροέδρου κυρίας Δέσποινας Βαρούτα,  έλαβε μέρος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Συνεταιρισμούς, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνογερμανικής συνέλευσης,  στη Γερμανία και στην Ιταλία. Το πρόγραμμα διήρκεσε από 07 ως 12 Μαΐου, διοργανώθηκε από το ίδρυμα Hanns Seidel και η αρχική πρόταση στο Συνεταιρισμό Ζαγοράς προέκυψε κατόπιν συνεργασίας με τον τότε υπεύθυνο Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, κύριο Γεώργιο Κασαπίδη, Βουλευτή Κοζάνης, και συνεχίστηκε με την κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, Βουλευτή Σερρών. Η ελληνογερμανική συνέλευση αποτελεί ένα δυναμικό δίκτυο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνίας των πολιτών και οικονομικών φορέων. Το ίδρυμα Hanns Seidel αποτελεί, σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές του, φορέα που προάγει την Δημοκρατία, την Ειρήνη και την Ανάπτυξη. Η πεμπτουσία της λειτουργίας του είναι η έμφαση που δίνεται στη λειτουργία των αγορών δια μέσου της κοινωνικής οικονομίας. Οι πολιτικές του βασίζονται στην ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών. Πρόεδρος του Ιδρύματος σήμερα είναι η κυρία Ursulla Männle, πρώην Υπουργός.

Το πρόγραμμα είχε ως γνώμονα τη συμμετοχή μέρους εκ των διακεκριμένων ελληνικών αγροτικών συνεταιρισμών αλλά και επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά συμμετείχαν εκπρόσωποι από εξειδικευμένους στο είδος τους Συνεταιρισμούς όπως ο  Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας, ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νάουσας – VAENI, ο Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, ο Συνεταιρισμός εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας, ο Συνεταιρισμός Βέροιας με κύριο αντικείμενο τα ροδάκινα – VENUS, Ο Συνεταιρισμός από τις Ράχες Πιερίας με κύριο προϊόν τα κεράσια, Ο ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Μεσσάρας Ηρακλέιου και προφανώς Ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς – ZAGORIN με αιχμή του δόρατος στις δραστηριότητες του τα μήλα. Παρών ήταν και εκπρόσωπος από την εταιρία εμπορίας βιολογικών προϊόντων «Αειφόρος Γη». Όλο το πρόγραμμα καλύφθηκε οικονομικά από το βαυαρικό ίδρυμα.

Την αποστολή συνόδευε ο αναπληρωτής υπεύθυνος αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, κύριος Στύλιος Γεώργιος, Βουλευτής Άρτας, αλλά και η κυρία Καπέλλου Πολυξένη, εκπρόσωπος του ιδρύματος Hanns Seidel στο γραφείο της Αθήνας.

Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο και περιλάμβανε διαρκή σεμινάρια για την δομή, τη διαχείριση και το πλαίσιο λειτουργίας συνεταιριστικών οργανώσεων στη Βαυαρία και στο Νότιο Τιρόλο. Επίσης πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε συνεταιρισμούς και ενώσεις συνεταιρισμών για ανταλλαγή απόψεων επί της διαχείρισης αλλά και για τις μεθόδους λειτουργίας και οργάνωσης των καλλιεργητών. Έγιναν αναλύσεις κλιματολογικών συνθηκών, μελετήθηκαν ποικιλίες και τρόποι φύτευσης, αναπτύχθηκαν εμπορικές στρατηγικές. Επίσης παρουσιάστηκε στους επισκέπτες το κρατικό και αυτοδιοικητικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Συνεταιρισμών.

Η εντύπωση που αποκομίστηκε γενικότερα είναι ότι στην Ευρώπη η έννοια του «συνεταιρίζεσθαι» έχει βαθύτερες ρίζες και επεκτείνεται σε διάφορες εκφάνσεις της οικονομικής, πολιτικής και φυσικά κοινωνικής λειτουργίας του κράτους.  Είναι χρέος όλων η συλλογική προσπάθεια  και στην Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για ένα υγιές συνεταιριστικό κίνημα, που θα αποτελεί βασικό πυλώνα κρατικής λειτουργίας. Άποψη του Συνεταιρισμού Ζαγοράς είναι ότι επιβάλλεται σε συνεργασία και με άλλους υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις , να υπάρξει συνεργασία ώστε να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός.

Για τον Συνεταιρισμό Ζαγοράς αποτελεί μεγάλη τιμή η πρόταση συμμετοχής που αποδέχθηκε. Επιπλέον ο Συνεταιρισμός συγχαίρει και ευχαριστεί δημόσια τους διοργανωτές για τον άρτιο και άψογα σχεδιασμένο προγραμματισμό και τις πλούσιες βιωματικές εμπειρίες που προσέφερε. Η οργάνωση είναι σταθερά προσηλωμένη σε συνεργασίες τέτοιου τύπου που αποδίδουν τους «καρπούς» τους άμεσα και αποτελούν ευκαιρίες για απόκτηση μοναδικών εμπειριών και θεσμοθετημένης ανταλλαγής απόψεων.